Pasaport

Ülkemizde'ki pasaport çeşitleri

image
Umuma Mahsus

Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler...

image
Hususi

Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli...

image
Hizmet

Hükümetçe, Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi...

image
Diplomatik

Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa...

Hususi Pasaport

Images

Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir. İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir. Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir.

Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkündür. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir. Hak sahibi ebeveynin vefatı durumunda vefat eden ebeveynden dolayı emekli aylığı (yetim maaşı) bağlanan çocuklar iş sahibi olarak değerlendirilmeyip yukarıda belirtilen diğer şartları taşımaları halinde hususi pasaport verilebilecektir.

Bu pasaport İl Emniyet Müdürlüklerince ve dış temsilciliklerimizce verilmektedir. Bu türden pasaport almak veya temdit (süresini uzatmak) ettirmek için İstanbul'da en yakın İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine, yurt dışında bulunan vatandaşlarımızsa dış temsilciliklerimize (Elçilik veya Konsolosluk) başvurmaları mümkündür.

Nüfusa kayıtlı olunan il fark etmeksizin pasaport müracaatları bir (1) iş günü (Bir (1) iş gününden kasıt bir sonraki gün aynı saatler demektir) içerisinde neticelendirilmektedir. Ancak her hangi bir aksaklık olması ihtimaline karşı pasaport (Maliye veznelerinde olabilecek aksama, gerekli tahkikatın yapılması aşamasında yaşanacak bilgisayar ve sistem arızaları vb.) müracaatınıza üç (3) dört (4) gün öncesinden başlamanız tavsiye edilmektedir.

  • Pasaportunuzun temdit süresi seyahatin bitiş tarihinden itibaren en az 6 Ay olmalı ve pasaportunuzda enaz 2 adet boş vize sayfası bulunmalıdır. (Eski tip pasaportlarda sadece ‘’vizeler’’ yazan bölümüne vize basılmakta ‘’ Gümrük ve Döviz Kayıtları’’ ile ‘’Açıklamalar’’ yazan bölümlere vize tatbik edilmemektedir.)
  • Yırtılmış yada sökülmüş olan pasaportlar vize başvurusunda konsolosluklar tarafından kabul edilmediğinden dolayı pasaportunuzu mutlaka yenilemeniz gerekmektedir.
  • Eski tip pasaportlarınızı süresi bitene kadar kullanılabileceğinizi, bununla beraber Schengen ülkelerinin ortak kararı gereği ilk alındığı günden itibaren 10 yılı aşmış olan pasaportların vize başvurularının kabul edilmediğini önemle hatırlatırız.
  • Tüm vize başvurularınızda Vize sayfaları dolmuş veya iptal edilmiş olsa bile eski pasaportlarınızı vize müracaatı sırasında göstermenizin sizin için bir ‘’Referans’’olacağını unutmayınız.

Her An Yanınızdayız